zondag 6 juni 2010

Darwinisme, creationisme en Erika Van Tielen in mijn bad.

hoi,

ja, de laatste tijd hoor je nogal vaak dat het creationisme - god schiep de dingen, darwins evolutietheorie is des duivels - aan aanhangers wint. Het enige wat ik daaruit kan concluderen, is dat het percentage onnozelaars dat niet verder dan hun eigen neuspunt kijkt, verder toeneemt. Klakkeloos iets geloven zonder énige vorm van kritisch denken aan de dag te leggen, en alles en iedereen wat het niet met hen eens van tafel vegen onder het mom 'des duivels'. Dat soort mensen heeft overigens ook stemrecht, maar dat is een andere discussie.

Gisteren lag ik rustig te relaxen in bad, wat mee te kwelen met de platen van De Maxx. En ook even weg te dromen toen Erika Van Tielen haar stint van de Maxx aankondigde met de woorden: 'Ik heb niet veel kleren aan vandaag, maar ik heb wel een boel goeie platen bij'. Ja Erika, ik had nog minder kleren aan zowaar (denk ik). Bloter kon bijna niet, enkel gekleed in wat badschuim. Maar goed, ik wou het hier niet over haar hebben.

Nee, wel over die bromvlieg die zich eveneens in de badkamer bevond. Ik weet niet wie ooit gewenst heeft dat ze een vlieg kon zijn op de moment dat ik een bad nam - Erika kan het alvast niet zijn, zij zat in Brussel - , maar ze was in ieder geval danig onder de indruk van mijn atletisch lichaam. Zo ging die vlieg te keer zeg. Tientallen keren keihard tegen de spiegel vliegen, rusteloos rondjes afleggen, wanhopig op zoek naar een uitgang. Inderdaad, ze kon zoveel goedgevormd vlees niet aan, dat was wel duidelijk. Het badkamerraampje stond nochtans open, maar keihard met haar bakkes tegen de spiegel vliegen was voor die vlieg blijkbaar een betere optie. 

Toen dacht ik aan de evolutietheorie. Survival of the fittest, aanpassen aan veranderende leefomstandigheden, jullie zijn slim genoeg om te weten waarover ik het heb he. Enja, er zijn nog gaten in die theorie, maar dat betekent niet dat ze daarom voor de rest niet klopt. Als ik die vlieg bezig zag kon ik enkel maar bedenken: ja, jullie soort moest al lang uitgestorven zijn. Zo'n dommigheden uitsteken ondanks dat spiegels toch al enkele eeuwen in gebruik zijn. Aanpassen heren en mevrouwen vlieg! In de toekomst zie ik zo'n vliegen trouwens ook wel handig gebruik maken van spiegels éénmaal ze het concept doorhebben. Of zou het dan toch zijn dat ze zich niet aanpassen, maar dat ze met zovelen zijn dat het ontwikkelingsmechanisme van de natuur zegt: daar steek ik lekker geen energie in. Die beesten overleven zo ook wel? Wel een leuk onderwerp om te onderzoeken of er ook zo'n mechanisme in de natuur zou bestaan.

Nu moeten de creationisten precies ook niet zo hoog van de toren blazen. Als dit gods plan was, het werk van de almachtige, dan stel ik mij toch ook vragen bij zijn kunnen. Zeg nu eerlijk, als je als opperwezen dit soort creaturen op je magnus opus - de wereld - loslaat, dan verdien je toch tweede zit? Tenzij ze toch gelijk hebben, maar dan moet je durven concluderen dat deze wereld en alles erop en eraan niet meer dan probeersels en prototypes zijn en dat het échte werk dat god als eindwerk voor de jury moest verdedigen, zich ergens anders bevindt. Het zou meteen ook verklaren waarom 75% van de mensen zich als een complete debiel gedraagt in veel gevallen. Behalve Erika, die weet wel wat ze moet doen en zeggen op de juiste moment.

En hoe het afliep met de vlieg? Welja, laat ik het met een thunderdome-classic uit eind vorige eeuw zeggen:



Prettige zondag,
Tom

ps: wat een kutmuziek :p 

donderdag 3 juni 2010

Pixies - Lotto Arena Antwerpen afgelopen maandag

(Start het filmpje en begin dan meteen te lezen.)


Hoera voor:

- het rustige verkeer richting Antwerpen
- onze plaatsen op het middenplein. We konden niet veel dichter staan.
- de band die, ondanks de serieuze onderlinge meningsverschillen en een tour waar ze openlijk van toegeven dat het enkel voor het geld is, een snaarstrakke set speelde en overduidelijk zelf ook plezier had
- de broeierige sfeer op het middenplein
- het jonge meisje -ik schat 14-15 jaar- dat als énige (!) op de hele rechterzittribune stond te dansen en te shaken
- de geweldige bisronde, met kleppers als Where is my mind en een swingend 'Here comes your man' als afsluiter

Hmmm voor:

- het niet zo héél goede voorprogramma
- mensen die tijdens een optreden enkel en alleen maar met hun gsm in de lucht staan. 
- de lijfgeur van sommige medemensen na een uur springen. Deo, dat is alles wat ik zeg.
- meisjes die het leuk vinden om, terwijl ze helemaal loos gaan, meermaals hun zweetnatte haar in mijn aangezicht te lanceren
- gsm's die zo luid een 'klik' zeggen bij het maken van een foto dat ik het nog hoor boven de muziek. Er is géén, maar dan ook géén enkel fototoestel dat in realiteit zo'n lawaai maakt.

Awoert voor:

- mensen die laat toekomen en dan tegen je komen staan en met hun volle gewicht tegen je leunen in de hoop dat je op den duur een stap opzij zou zetten (wat bij deze doorwinterde concertganger natuurlijk volkomen zinloos is).
- mensen die bij de eerste noten héél erg hard de titel roepen en al het refrein gaan inzetten. Ik denk dat de groep bést wel de titels en teksten van hun eigen muziek kent.
- WC-mannen (ja, het was geen madam), die teveel muntstukken van 1, 2 en 5 ct teruggeven op 2 euro bij betaling van een pisbeurt


groet,
Tom