donderdag 1 juli 2010

Fantasie

Heel vaak vraag ik me af wat me rechthoudt, waardoor ik maar blijf doorgaan ondanks alle gebreken, gemis en gevoelens van 'er moet toch meer zijn dan dit'. En eigenlijk is het vrij simpel hoor: fantasie. Denken aan hoe het zou moeten zijn, bezorgt me een tijdelijk gevoel van voldaanheid. Tijdelijk, maar niet definitief. Het stelt hoogstens een dip wat verder uit, maar hoe ik het ook draai of keer, die dip komt er toch van tijd tot tijd. Soms aangekondigd, soms onaangekondigd. Zoals afgelopen week. Zomaar, out of the blue.En het eerste dat sneuvelt is de fantasie. Fantasie is trouwens van geen nut meer op dat moment. De imaginaire knuffels verdringen op dat moment de eenzaamheid en het gevoel van onmacht niet meer. 

De vraag is of ik blij moet zijn dat ik het merendeel van mijn tijd mezelf oppep door middel van fantasie. Aan de ene kant wel, want iedereen in mijn situatie moet dat doen. En wie weet wat ik allemaal niet zou uitsteken indien ik dat niet kon door fantasie? Hoe onaangenaam zou ik dan niet zijn? Of irritant? Of hopeloos? Of handtastelijk? Of misschien zelfs gewoon crimineel. Geen idee. Ergens kan het zelfs begrijpen dat mensen soms afzakken tot dat niet niveau. Ik keur het uiteraard niet goed, maar ik kan het begrijpen. En aan de andere kant: in een ideale wereld zou niemand moeten gedwongen worden tot zijn fantasie om het dragelijk te houden? Tweespalt.

Niet dat ik nu als een hoopje ellende rondloop, maar ik kan moeilijk zeggen dat ik een happy camper ben momenteel. Mijn verlof staat voor de deur en ik heb nog geen enkel idee hoe ik die concreet zal vullen. Uiteraard zullen er Gentse feesten bij zijn, en Lokerse en hier en daar een andere bezigheid. Maar hoe vaak zal ik weer niet alleen zijn? Zonder plannen, zonder mensen. En hoeveel keer zal ik weer alleen ergens naartoe gaan omdat ik het vertik om thuis te blijven omdat dat nog een slechter alternatief is ? Teveel waarschijnlijk. Uiteraard zijn er wel een boel plannen, maar die zijn heel vaak zo vaag: 'ja, we gaan dan dit doen hé' of 'ja, we moeten nog eens afspreken' en dergelijke. De ervaring leert mij dat heel vaak zo'n plannen ofwel tonnen energie vergen om ze tot uitvoer te brengen, of gewoon bij woorden blijven. En wat het meeste knaagt is dat je niet weet of het ooit zal verbeteren in de toekomst.Zeg mij dat het nog 5 jaar zal duren, of 10 jaar of desnoods 20 jaar, maar dan wéét ik tenminste dat er een eind aan komt op dat moment. En kan ik aftellen. Nu niet. Enkel maar onzekerheid. 

We zijn pal in de helft van 2010, en ik heb al fijne dingen gedaan. Maar als ik het afgelopen halfjaar overschouw, zijn er amper 2 zaken waarvan ik achteraf kan zeggen dat ze mij even hebben doen uitstijgen uit mijn normaal gevoel. 2 keer afgesproken met iemand waar ik nog weken op heb kunnen teren. Maar is dat genoeg in zes maanden? Geen idee. Komt er nog een vervolg dit jaar? Ik hoop het, maar zeker ben ik niet. Hoewel ik genoeg probeer, en misschien zelfs afvraag of ik niet teveel zaag. 

Gelukkig is er nog fantasie.

groet,
Tom

4 opmerkingen:

 1. *megadikke knuffel*
  soms is het gewoon niet goed voor jezelf om te ver vooruit te denken. Maar ik ken de grens tussen 'weten dat het niet goed is' en 'het toch doen' maar al te goed.
  x.
  E. aka een kei in de toekomst negeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Neem je knuffels aan van min of meer toevallige passanten? Zo ja, dan geef ik je een warme, lieve knuffel die rust brengt in je hoofd, waardoor er ruimte komt voor energie en toffe plannen om die toekomst vorm te geven, nu, vandaag, morgen, overmorgen en verder. Ookal lijkt de toekomst voor sommigen uitgestippeld, niemand weet met zekerheid wat de toekomst brengen zal, dus verkijk je daar maar niet op. Zet gewoon kleine stapjes, ookal weet je niet waar de tocht eindigt, zorg dat je plezier beleeft aan de reis.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. thx ladies. Ik zal fantaseren dat het een échte knuffel is :)

  groet,
  Tom

  BeantwoordenVerwijderen
 4. bij mij blijft dat niet bij woorden é maar daden!!
  tzal wel voor in augustus zijn, ik ben eerst 3 weken weg
  xxx! ik sms je nog

  BeantwoordenVerwijderen