dinsdag 3 augustus 2010

Doubts

5 weken vakantie?

Ja, de blik van de meesten verraadt ongeloof en zelfs een tikkeltje jaloezie als ik antwoord dat ik 5 weken vakantie heb tijdens de zomer. En nee, ik sta niet in het onderwijs.

5 weken zijn lang. Zeker voor iemand in mijn situatie. Tuurlijk zijn er de vele avondjes uit: Gentse feesten worden afgelost door de Lokerse feesten. En daartussen valt er altijd nog wel een avondje film, een terrasje of iets anders uit de bus. Maar wat moet je zoal overdag doen? Dat is vaak een ander paar mouwen. De meeste vrienden van mij hebben natuurlijk veel minder vakantie. Een groot deel daarvan gaat al op aan de jaarlijkse reis met de vriend of vriendin. Logisch. Nog anderen gebruiken het om aan hun huis te werken of zetten een kleine op de wereld. 

Allemaal zaken die voor mij niet op gaan. Ik zou ook op reis kunnen gaan, maar dat wordt moeilijk. Helemaal alleen op reis gaan zie ik niet echt zitten. Of ik nu hier alleen zit te wezen, of in pakweg de Algarve of Toscane maakt niet zoveel uit. Ik denk zelfs dat dat niet zo goed zou zijn voor mij. Ik zou waarschijnlijk nog veel meer nadenken of me nog letterlijk nog meer alleen voelen, afgesneden van de sociale contacten die ik hier heb. En een groepsreis zie ik eigenlijk nog minder zitten. Gedumpt worden in een groep mensen die ik niet ken, je weet nooit hoe dat uitdraait. Bovendien zie ik zo'n reizen ook niet als vakantie. De schema's zijn meestal véél en véél te strak. Vakantie voor mij is vooral doen waar je zin in hebt op het moment dat je daar zin in hebt en niet omdat één of ander schema zegt dat je op die dag zin moet hebben in een trektocht en de dag erna in een jeepsafari. Zo werkt het niet bij mij. 

Eigenlijk ben ik op zoek naar wat leuke, kleine activiteiten die ik overdag kan doen. Je kan per slot van rekening niet elke gaan shoppen, zwemmen of de hele namiddag voor je laptop hangen? Tips zijn altijd welkom. En aan de andere kant, ik voel gewoon dat ik moe was. Het was een razend druk voorjaar, en het najaar belooft zowaar nog veel drukker te worden: start van het nieuwe bouwjaar, de voorbereiding en het bouwen van drie nieuwe prototypes en ondertussen ook nog eens een cursus afwerken (mét examen én mét eindwerk) en dat allemaal in 4 maanden tijd. Bovenop het normale werk uiteraard. Dat belooft.

Op zich is dat niet zo slecht, alles is beter dan je stierlijk vervelen op je werk omdat je niks te doen hebt. Maar ik merk gewoon dat ik stilaan weer begin te twijfelen en mij af te vragen waarvoor ik het allemaal doe. Ja, uiteraard voor mezelf, dat spreekt voor zich. Maar ik heb meer nodig dan dat. Veel meer. De laatste tijd schuif ik gewoon de dingen weer opzij. Niet dat ik plots geen eigen stekje meer wil, of geen ambities meer heb. Alleen doe ik er niks concreets meer voor, daarvoor ontbreekt de energie. Een energie die vooral van externe bronnen zou moeten komen, maar die bronnen zijn er niet. Alles gaat zijn gang, net zoals mijn vakantie nu. De tijd vliegt voorbij en plots kom je tot het besef dat bijna de helft van je vakantie al voorbij is. Over minder dan een jaar begint mijn leeftijd met een 3. En uiteindelijk ben ik daar geraakt zonder dat ik het écht besef, zonder dat ik het echt gedeeld heb met iemand. Hopelijk is dat nog niet de helft van mijn leven, maar de parallel met mijn vakantie is er toch. Ontbreken van externe energie, vele kleine maar aangename en onverwachte dingetjes en iemand om 'de reis van het leven' mee te ondernemen ( 'de reis van het leven', heb ik dat nu écht geschreven? Hier krijg ik nog zo'n spijt van :p). 

En nu ga ik iets anders doen, al heb ik nog géén enkel flauw benul wat.

Groet,
Tom

12 opmerkingen:

 1. 'de reis van het leven' mwahaha
  soit, en nu serieus :)
  tips en tricks dus om je tijd te verdoen:
  - foto's! benut die nikon
  - benut mensen zonder verlof die savonds buiten willen komen (cinema, pintje, eten, ...)
  - doe een roadtrip naar een stad in België waar je nog nooit geweest bent (ok als dat dan alleen is, is dat toch niet zo erg als een echte lange vakantie alleen)
  - leer gitaar spelen
  - schrijf een boek
  x E.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Tom

  IK stuur een bende energie je kant op want zo omgaan met je lange verlof is doodzonde!!
  Ik zou je 't liefste naar de Algarve sturen!

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ik niet weet wat te doen ga ik buiten foto's gaan nemen.
  Of ik ga nieuwe cd's gaan kopen.
  Uiteindelijk vindt iedereen zijn ding wel, je zal zien.
  En tijdens die 4 maand kan je ook een paar dingen op een rijtje zetten. :)

  Grtjs!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hey!

  bedankt voor je wijze reactie :)
  Je hebt wel gelijk denk ik.
  Ochja, verleden is verleden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Euh ... ik ben er ook niet zo goed in. Wat blijkt uit het feit dat ik gewoon terug ben gaan werken ...

  Maar misschien zit hier iets tussen dat je kan bekoren? http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100809_097

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hey Tom,

  Dromen zijn inderdaad soms raar, maar soms zit er echt een betekenis achter. :)
  En weet je, echte liefde is niet dood.
  Ze is aan het wachten om gevonden te worden :)
  Gewoon in blijven geloven en op een dag is ze springlevend!

  Grtjs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dankjewel :)
  Uiteindelijk is het nog goed verlopen ;)

  Grtjs!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hopelijk heb je toch nog een goed verlof gehad. Er zijn zo veel leuke dingen te doen dichtbij huis, maar je moet ze gewoon weten te vinden.

  Het is een misvatting dat alle groepsreizen een erg strak programma hebben. Ik ben zelf met Joker meegeweest en ze voorzien heel veel inspraak van de reizigers en behoorlijk wat vrije tijd, zodat je steeds je eigen ding kan doen. Qua mensen heb ik er - ondertussen al anderhalf jaar later- een hele hoop goede vrienden aan over gehouden en gaan we nu voor de 3e keer samen op reis (niet meer met Joker, maar wel in groep).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zat net aan je te denken en op dat moment komt er een bezoeker op mijn blog via jou of was je dat zelf?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik dacht opeens: hoe zou het feitelijk nog met Tom zijn??
  Hope all is well...

  BeantwoordenVerwijderen