donderdag 6 mei 2010

Aan de kassa

Casus 1

Stel, je komt in de supermarkt met je karretje met spullen aan de kassa's. Er zijn twee kassa's. Aan kassa 1 staan een tiental mensen aan te schuiven, aan kassa 2 staan er 3 mensen. Als je ziet dat alle mensen ongeveer evenveel producten in hun kar liggen hebben en als je weet dat beide cassières ongeveer even snel werken en dat er in beide rijen geen gepensionneerden - Goh, 't is schoon weer hé, ja ik zei het nog tegen mijne Gilbert vanmiddag. Ik zei, Goh Gilbert, 't is schoon weer hé! - staan, waar ga je dan aanschuiven? 

Ik denk dat 99% (ik ga er vanuit dat er altijd mensen zullen zijn die anders doen) van de mensen die deze vraag krijgen zullen zeggen: "ja, aan kassa 2 natuurlijk. Waarom zou ik aan kassa 1 gaan aanschuiven? Ik ben toch niet dom?". Ik zeg: ja, logisch.

Casus 2

Stel, je komt in dezelfde situatie aan de kassa, en je beslist om kassa 2 te nemen. Wat doe je dan vervolgens? Schuif je aan tot vlak bij degene die voor je staat aan je kassa, of blijf je staan ter hoogte van de laatste van kassa 1 en schuif je op het tempo van die persoon verder aan? 

Opnieuw denk ik dat 99% van de mensen die deze vraag voorgeschoteld krijgen, zullen zeggen: "Tuurlijk ga ik aanschuiven tot vlak na degene die voor me aan de kassa staat! Waarom zou ik in hemelsnaam voor kassa 2 kiezen om dan vervolgens maar aan het zelfde tempo van kassa 1 vooruit te gaan? Dat slaat toch nergens op?" Dan zeg ik: inderdaad, jij hebt het begrepen meneer/mevrouw. Het zou inderdaad nergens op slaan om een gat te laten en de mensen van kassa 1 niet voorbij te steken.

Casus 3

Stel, je komt opnieuw in dezelfde situatie aan de kassa en om één of andere vreemde reden beslis je toch om aan kassa 1 aan te schuiven. Misschien staat er een leuke jongen of meisje net voor je van wie op slinkse wijze ongemerkt toch een kwartiertje schaamteloos naar de welgevormde billen wil van kijken, misschien heb je toch heel veel tijd of misschien heb je gewoon zin om eens gek te doen. Het maakt niet uit, je kiest om aan te schuiven aan kassa 1. Ga je dan de weg blokkeren met je kar voor mensen die aan kassa 2 aanschuiven zodat ze niet voorbij kunnen steken? Of beginnen schelden dat ze asociaal zijn? Of je middelvinger opsteken? Of blijf je gewoon netjes in de rij van kassa 1 staan, de rij die je vrijwillig gekozen hebt? 

Ik denk dat opnieuw 99% van de mensen zal zeggen dat ze netjes in hun rij blijven staan zonder agressief te worden, schunnige taal te gebruiken of botweg de weg versperren van de mensen die een andere kassa kiezen dan zij. En opnieuw, dit lijkt mij een logische keuze.

Bedenkingen

Als iedereen dit zo logisch en voor de hand vindt liggen, waarom doen ze in de praktijk op de weg dan net het omgekeerde? Ik snap het niet! 

Wegenwerken op de autosnelweg naar het werk, 2 rijstroken worden tijdelijk herleid tot 1 rijstrook. Gevolg: het overgrote deel gaat onverklaarbaar maar waar meteen op het eerste rijvak rijden en staan bijgevolg al 2 km voor de werken stil. Terwijl het tweede rijvak zo vrij is als iets. Ze doen maar. Maar sommige van die 'sociale mensen' die vrijwillig in de file gaan staan in plaats van de ruimte op de weg te gebruiken die er is, vinden het nodig de mensen van kassa 2 te begroeten met middelvingers en gevloek. Sommige zetten zelfs botweg hun auto of vrachtwagen midden de twee rijstroken. Of nog andere kiezen toch voor het tweede rijvak, maar gaan dan ook om één of andere ridicule reden stilstaan of stapvoets met de file meerijden. 

Al iedere verkeersbericht hetzelfde liedje: stilstaand verkeer op de E403 richting brugge, tussen Izegem en Lichtervelde. Als iedereen de ruimte zou benutten die er is, en het ritsen toepast zoals het hoort (op het moment dat de twee vakken effectief naar 1 vak herleid worden!), dan zou die file zonder enige twijfel 4 keer zo kort zijn en zouden dagelijks duizenden mensen veel minder tijd verliezen dan nodig. En dat is zonder overdrijven! Ik kan het iedere avond bekijken als ik in de andere richting passeer en de file bekijk. Ik erger mij in hun plaats terwijl ik zelf geen last van file heb, hoe erg is dat? 

groet,
Tom1 opmerking:

  1. tis hier idd armzalig gesteld op de vlaamse wegen
    nu gaan ze in merelbeke ook nog eens doodleuk een afrit versperren voor de komende maanden waardoor iedereen een omweg van jewelste zal moeten maken , weeral NET in de examenperiode jawel
    NICE

    BeantwoordenVerwijderen